Yüzme havuzu kaynaklı enfeksiyon risklerine dikkat
Özellikle çocuklarda yaz otiti olarak adlandırılan yüzme havuzu kaynaklı hastalık en çok bu dönemlerde görülüyor. İşte ondan korunma yolları
Hepimizin bildiği gibi, yazın gelişi enfeksiyon ve diğer hastalıklara yakalanma riskini arttırabiliyor. Yüksek ısı, deniz, havuz ve daha fazla dış ortama maruz kalmak bazı hastalıkları tetikleyebiliyor.
En yaygın hastalıklar arasında gastroenterit ve gıda zehirlenmesi, cilt enfeksiyonları, alerjiler ve temas reaksiyonları sayılabilir. Oldukça tehlikeli olan bir risk de sıcak çarpması veya diğer adı ile güneş çarpması.
Güneş çarpması halsizliğe, kusma ve ishale ve hatta bayılmaya ve ölüme neden olabilir. Ancak bugün sizlerle paylaşacağımız hastalık bunların hiçbiri değil.
Yüzme havuzlarındaki bu tehlikeye dikkat: Özellikle çocukları etkiliyor!
Özellikle çocuklarda görülen bu hastalık yaz otiti olarak adlandırılıyor. Tuz ya da klor içeren yüzme havuzlarıyla uzun süre ya da sık sık temas etmekten kaynaklanan bu hastalık bilinen adıyla kulak enfeksiyonu. Kulak enfeksiyonu oldukça sancılı olabiliyor.
Cildi tahriş edebilen, dermatite neden olabilen ve kulak kanalına zarar verebilen maddelerle dolu olan maddelerle dolu olan havuzlarda yüzmek bu hastalığın ilk sebebi. Kulakta bakterilerin ve mantarın çoğalmasına sebep olan Otit ( Kulak enfeksiyonu) sorununu yaşamamak için alabileceğiniz önemler var.
Otitis, kış aylarında da ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Kışın oluşan orta kulak iltihabı veya "akut orta kulak enfeksiyonu" olarak da adlandırılan orta kulağı, yani iç kulak ile kulak zarı zarı arasındaki kısmı etkiler. Soğuk algınlığı durumunda, mikroplarla ve mukus ile birlikte kulağa doğru ilerler, enfeksiyonu arttırır hatta kulak zarının delinmesine bile neden olabilir.
Yazın oluşan kulak enfeksiyonları ise en çok kulak kepçesi ve dış kulak yolundan oluşan dış kulağı etkiler. Yaz aylarında, bu soruna neden olan soğuk algınlığı değil tuz ve klordur. Bu elementler, kulakların yanlış durulanması nedeniyle cildi tahriş edebilir. Yazın oluşan kulak enfeksiyonu da, kışın olan orta kulak iltihabı gibi çok ağrılıdır ve kıkırdak iltihabına dönüşebilir.
KULAK ENFEKSİYONU NASIL ÖNLENİR VE TEDAVİ EDİLİR?
Bu enfeksiyonları önlemenin iyi bir yolu, daha önce de belirtildiği gibi, kulaklarda kristalleşebilecek deniz tuzu ve kloru iyice temizlemektir.
Kalıntıları gidermek için kulaklarınızı temiz suyla iyice durulayıp güneşte veya saç kurutma makinesiyle kurutmanız önemlidir. Pamuklu çubuklar gibi sürtünme yaralanmalarına neden olabilecek diğer araçları kullanmaktan kaçınmalısınız.
Ayrıca banyo yaparken kulak tıkacı kullanılması da önerilmez, tıkaç hem kalıntıları kulağın içine itebilir hem de kulağı temizlemenizi engelleyebilir.
Bununla birlikte, orta kulak iltihabı durumunda, mantar önleyici veya antibiyotik damlalar kullanılarak tedavi sağlanabilir. Bu durumu yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız doktorunuza hızlı bir şekilde danışmanız önemlidir. Lokal tedavi yeterli değilse antibiyotik tüketilmesi gerekebilir.