SEYFİ ÇELİKKAYA
(YOZGAT) -Yozgat’ta bu yıl 14’üncüsü 389 firmanın katılımı ile düzenlenen ve pazar gününe kadar açık kalacak Tarım ve Hayvancılık Fuarı törenle açıldı. Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, kentte tarım sektöründe yaklaşık 37 bin traktör, 200 binin üzerinde iş makinesi ve 45 bine yakın çiftçiyle beraber tarımsal faaliyetlerin yürütüldüğünü söyledi. CHP Yozgat İl Başkanı Abdullah Yaşar, "Fuarlar güzel, şatafat güzel. Her şey çok güzel ama alacak çiftçi yok. Sanayicinin pazarlayacağı maalesef çiftçimiz yok. Çiftçinin öyle bir gücü kalmadı" dedi.
Yozgat’ta bu yıl 14’üncüsü düzenlenen ‘Tarım ve Hayvancılık Fuarı’ törenle açıldı. 15 Eylül Pazar gününe kadar açık kalacak fuarda 389 firma katılım sağladı. Tarım ve hayvancılık ekipmanlarının sergilenip, tanıtım ve satışının yapıldığı fuarın açılışı Yozgat Valisi Mehmet Ali Polat, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Taylan Alakoç ve diğer davetliler tarafından yapıldı. Katılımcılar açılış sonrasında fuar alanındaki stantları gezip, bilgi aldı. Bölge çiftçisinin ve çevre illerden gelen ziyaretçilerin güncel tarım teknikleri ve teknolojileri ile buluşmasının hedeflendiği fuarı, İYİ Parti Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar ve MHP Yozgat Milletvekili İbrahim Ethem Sedef de ziyaret etti. Fuarda sergilenen tarım makine ve ekipmanlarını inceleyen çiftçi, fiyatların çok yüksek olmasından yakındı.
"Tarımda Yozgat, birçok alanda da Türkiye'de birinciliği taşıyor"
Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, fuar açılışı sonrasında yaptığı açıklamada, Yozgat’ın tarımsal üretimde biden fazla birinciliğe sahip olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Ticaret Odası Başkanlığı'mızın, ticaret odalarımızın ve borsalarımızın öncülüğünde hemşehrilerimizin ve de dışarıdan gelen misafirlerimizin katılımıyla 14’üncüsünü düzenlemekte olduğumuz Yozgat Tarım Fuarı'nda bir aradayız. Yozgat, bir yandan turizmle bir yandan sanayide yol yürürken ana sektörü olan tarımda da yol almaya, yol yürümeye devam ediyor. Malumlarınız olduğu üzere coğrafyamız Türkiye'nin 14’üncü büyük coğrafyası ve ekilebilir 6 milyon 130 bin dönümlük arazisiyle de tarım potansiyeli olarak Türkiye'de beşinci olan büyük illerimizden birisi. Biz burada Yozgat'ta genel itibariyle tarım sektöründe yaklaşık 37 bin traktör, 200 binin üzerinde iş makinemiz ve 45 bine yakın çiftçimizle beraber tarımsal faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Tarımda Yozgat, birçok alanda da Türkiye'de birinciliği taşıyor. Mesela yeşil mercimek üretiminde Türkiye birincisiyiz. Bunun yanı sıra nohutta Türkiye ikincisi, şeker pancarında Türkiye ikincisi, buğdayda Türkiye beşincisi. Dolayısıyla ana sektörümüz olan tarımda bir taraftan ekimle bir taraftan da makina modernizasyon ve üretimle yolumuza devam ediyoruz. Buradaki firmaların bir çoğunluğu Sarıkaya'dan, Yozgat'tan, Yerköy'den bizim ilçelerimizden katılan, bizim üreticilerimiz. Fuar vesilesiyle üreticimizle makine üreticilerimiz bir araya gelecek, bir arada olacak, buluşacaklar."
"Ürettiği ürünlerin fiyatının yerinde sayması, çiftçinin alım gücünü bitirmiştir"
Fuar açılışına katılan CHP Yozgat İl Başkanı Abdullah Yaşar, fuar alanını gezdikten sonra yaptığı açıklamada çiftçilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Yaşar, şunları söyledi:
"14’üncü tarım fuarı ilimize, esnafımıza, çiftçimize hayırlı olsun. Her şey güzel, her şey şatafatlı, traktörler adeta öyle, devasa iş makinaları, devasa traktörler. Ama devasa küçülmüş karşısında bir çiftçi. Sayın Cumhurbaşkanımız ‘itibardan tasarruf olmaz’ dedi. Çiftçiyi de şatafata, lükse yönlendirdi. Kolay ulaşabilirlik, uygun kredi dediler, çiftçi borçlandı. Çiftçi şimdi yükselen faizler, çiftçinin ürettiği ürünlerin fiyatının bir yıl önceye göre aşağı yukarı yerinde sayması, çiftçinin alım gücünü bitirmiştir. Fuarı geziyor, bakıyoruz, makinalara, traktörlere ama alıcısı yok. Banka faizleri, çiftçinin bankası, Ziraat Bankası'nın faizleri yüzde 40’larda, yüzde 50’lerde. Hangi çiftçi traktör alacak, hangi çiftçi evini geçindirecek? Maalesef çiftçimiz, zor durumda. Yine söylüyorum her şey güzel, her şey şatafatlı ama bunun üzerine çiftçimizin binecek ne gücü ne durumu kaldı. Pancar fiyat açıklanmadı, pancar çiftçisi perişan. Buğday açıklandı, geçen yılki fiyatın altında vatandaş buğday satıyor. Bakıyorsunuz domates üreticisine, bakıyorsunuz fındık üreticisine, bakıyorsunuz hangi dalda, hangi alanda çiftçi ne üretirse hep zarar etmiş. Maalesef hiç yok sayılıyor, hiç görülmemiş gibi. Sanki bu çiftçi zarar etmiyormuş gibi politikaları, algı operasyonları devam ediyor. Çiftçimiz artık bu devasa traktörleri alması, satması mümkün değil. Tarım bir an önce ayağa kaldırılmalı. Çiftçi bir yıl önce bulamadığı patatesi bu yıl tarlasında satamaz hale geldi, buğdayını hakeza, pancarı aynı durumda. Dolayısıyla fuarlar güzel, şatafat güzel. Her şey çok güzel ama alacak çiftçi yok. Sanayicinin pazarlayacağı maalesef çiftçimiz yok. Çiftçinin öyle bir gücü kalmadı."
Anka Haber Ajansı