(ANKARA) - CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Zabıta Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, "Zabıta teşkilatının 198 yıllık tecrübesi bir meslek kanunu ile desteklenmeli, böylece mesleğin standartları yükseltilip, çalışanların hakları güvence altına alınmalıdır" dedi.
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, her yıl 1-7 Eylül tarihleri arasında kutlanan Zabıta Haftası kapsamında yaptığı yazılı açıklamada, Zabıta Teşkilatı’nın sorunlarına değindi. Kılıç, açıklamasında şunları kaydetti:
"198 yıllık köklü tarihi olan zabıta teşkilatının halen bir meslek kanununun olmaması mesleğin saygınlığına ve etkinliğine zarar vermektedir. Zabıta teşkilatının 198 yıllık tecrübesi bir meslek kanunu ile desteklenmeli, böylece mesleğin standartları yükseltilip, çalışanların hakları güvence altına alınmalıdır.
Belediyelerin asli görevi; toplumsal hayatı düzene koymak, sosyal esenlik ve huzuru sağlamak ve mahalli/müşterek ihtiyaçları karşılamaktır. Bu görevlerini yerine getirirken en önemli aracı da zabıta hizmetleri vasıtasıyla denetim yapmak ve kuralları uymayanlara yaptırım uygulamaktır. Hal böyle iken 198 yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan belediye zabıtası maalesef birçok sorunuyla baş başa bırakılmıştır.
"Zabıtaların mesai ve yemek ücretleri yetersizdir"
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Genel İdare Hizmetleri Sınıfı’nda sayılan belediye zabıtalarının ayrı bir sınıf olarak kabul edilmesi meslek olmanın önünü açacak ve 3600 ek göstergeden faydalanabileceklerdir. Sürekli sahada ve güvenlik tehdidi altında görev yapan belediye zabıtaları 3600 ek göstergeyi hak etmektedir. 7/24 esasına göre çalışan ve her türlü olağan dışı durumlarda sahada görev başında olan belediye zabıtalarına yıpranma hakkı tanınmalıdır. Görevde yükselme sınavları yıllardır yapılmadığından birçok belediyede zabıta müdürü, zabıta amirliği, zabıta komiserliği gibi görevler vekaleten yürütülmektedir. Bu uygulamaya son verilerek görevde yükselme sınavları yapılmalı ve mülakat olmadan görevlendirmeler asaleten yapılmalıdır. 2021 Yılında Belediye Zabıta Yönetmeliği’nde yapılan ve muğlak ifadelerle dolu olan düzenlemelerin gözden geçirilmesi ve yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Mesai ve yemek ücretleri yetersizdir. Belediyelerde zabıta kadrosu dışında personel çalıştırılmasının önüne geçilmelidir. Görevlerinden dolayı yaralanmaları, hastalanmaları veya hayatlarını kaybetmeleri halinde tazminat ödemesinin önü açılmalıdır."
Anka Haber Ajansı