Türk Ve Yunan Dernekleri,  Barış Ve Dostluk İçin Midilli Adası’nda Bir Araya Geldi

Türk Ve Yunan Dernekleri, Barış Ve Dostluk İçin Midilli Adası’nda Bir Araya Geldi

Türkiye’den Ege Barış ve İletişim Derneği ile Yunanistan’ın Ege'de Birlikte Var Olma ve İletişim Derneği (Siniparksi), Midilli Adası’nda ‘barış ve dostluk’ etkinliği düzenledi. Eski CHP İzmir Milletvekili, Ege Barış ve İletişim Derneği Başkanı Zeynep Altıok "İki ülke kültürünün birbirine yakınlaştırılması, kültürel mirasın daha görünür kılınması, zenginleştirici yönüyle toplumlar arası yakınlık sağlamasını amaçladığımız çalışmaları güçlendirerek sürdürmeye kararlıyız” dedi.

Haber: Oben Ulu

(iZMİR)- Türkiye’den Ege Barış ve İletişim Derneği ile Yunanistan’ın Ege'de Birlikte Var Olma ve İletişim Derneği (Siniparksi), Midilli Adası’nda ‘barış ve dostluk’ etkinliği düzenledi. Eski CHP İzmir Milletvekili, Ege Barış ve İletişim Derneği Başkanı Zeynep Altıok "İki ülke kültürünün birbirine yakınlaştırılması, kültürel mirasın daha görünür kılınması, zenginleştirici yönüyle toplumlar arası yakınlık sağlamasını amaçladığımız çalışmaları güçlendirerek sürdürmeye kararlıyız” dedi.

Türkiye’den Ege Barış ve İletişim Derneği ile Yunanistan’ın Ege'de Birlikte Var Olma ve İletişim Derneği, barış ve dostluk için Yunanistan’ın Midilli Adası’nda ortak bir toplantı düzenledi. Türk ve Yunan şarkıların söylendiği gecede Cahit Berkay ve Mazlum Çimen sahne aldı. Gecede Midilli Adası’nın sevilen simalarından Alekos Evangelinos zeybek oynadı, eski Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ise bağlama çaldı. Barış etkinlikleri Yunanistan devlet kanalı ERT’de ve diğer ulusal kanallarda geniş yer buldu.

Toplantıya iki ülkeden çok sayıda sivil toplum temsilcileri ve yerel yöneticiler katıldı. Siniparksi adına etkinliğe Dernek Başkanı Paris Vounatsis, Midilli Belediye Başkanı Panayotis Hristofas, Midilli Valiliği Bölge Koruma Direktörü Lefteris Papaioannou, Vali Danışmanı Yiorgos Simos, eski Belediye Başkanı Stratis Pallis, Apostolos Komininakas, Alekos Evangelinos, eski Syriza Milletvekili Yiorgos Pallis ile derneğin kıdemli üyeleri ve STK temsilcileri olmak üzere adadan birçok yerel halk temsilcisi katılım gösterdi.

Türkiye’den Ege Barış ve İletişim Derneği’ni ise Dernek Başkanı ve eski CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri Özcan Durmaz, Zeki Gül, eski Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, eski Didim Belediye Başkanı Mehmet Soysalan, eski Bergama Belediye Başkanları Mehmet Gönenç, Sefa Taşkın ile İzmir, Dikili ve Bergama’dan gelen dernek üyeleri temsil etti.

Etkinlikte, Türkiye ve Yunanistan arasındaki dostane ilişkilerin geliştirilmesi ve Ege bölgesindeki barışın korunması konularında görüş alışverişinde bulunuldu. Her iki dernek başkanının birlikte okudukları ortak deklarasyonda; barış mesajları verilirken, iki ülke arasında sefer sayılarının arttırılması ve birlikte festival düzenlenmesi gerektiği belirtildi.

"Bizim ilişkimiz kuvvetli bir örnektir, önceliğimiz barıştır"

Ege Barış ve İletişim Derneği Başkanı Zeynep Altıok şunları söyledi:

“İki derneğin 25 yıldan fazladır sürdürdüğü Ege’den dünyaya açılan barış mesaj yolunun güçlendirilerek devam ettirilmesi ve iki ülke kültürünün birbirine yakınlaştırılmasını, kültürel mirasın daha görünür kılınmasını, zenginleştirici yönüyle toplumlar arası yakınlık sağlamasını amaçladığımız çalışmaları güçlendirerek sürdürmeye kararlıyız. İklim krizi ve doğa talanına karşı kıyılarımızı ve dünyamızı koruyacak adımları birlikte atacağımızı biliyoruz. Kültürel ilişkileri ve halkların bir arada, birbirini daha tanıyarak ve daha benimseyerek barışa dönük kararlı çalışmalara katkı sağlayacağı bir zemini oluşturacağını inandığımız ortak bir festival için görüşmelerimizi başlatıyoruz. Bu dünyada yükselen ırkçılığa karşı bir barış festivali olacak. Bununla ilgili iki yakadan dost ve sanatçılarla, aktivistlerle çalışmaya katkı koyacak herkese de çağrımızı yapıyoruz. Bizim ilişkimiz kuvvetli bir örnektir, önceliğimiz barıştır. Ülkelerimiz arasında kalıcı barışı sağlamaktır.”

"Dünya barışı için verdiğimiz mücadelenin Akdeniz'e, Ortadoğu’ya ve dünyaya örnek olması ve yayılmasıdır”

Paris Vounatsis tarafından okunan açıklamada ise şu sözlere yer verildi:

"Derneklerimiz 24 yıldır tarihte zaman zaman iktidar ve güç savaşlarının yarattığı gerginliği aşmak, iki ülke halklarının ortak geçmişleri ve kültürel mirasını geleceğe taşıyan en önemli maya olarak gördüğümüz kardeşlik duygusunu güçlendirmek, yerel yönetimler ile ilişkileri güçlendirerek bu amaçlara hizmet edecek kültürel köprüler kurmak ve dünyamızı tehdit eden iklim krizinin kıyılarımıza etkilerini azaltacak doğamızı koruyacak girişimleri desteklemek gibi alanlarda sürdürülen işbirliğini güçlendirerek somut projelere aktarmayı amaçlamaktadır. Bugün, iki derneğin üyeleri kapsamlı bir görüşme yaparak 2025 boyunca ortak eylemlerle bir eksen üzerinde koordinasyon sağlamaya karar verdi. Dileğimiz, dünyanın her tarafında savaşlar sürerken 24 yıl boyunca geliştirdiğimiz güçlü ilişkilerin ve dünya barışı için verdiğimiz mücadelenin Akdeniz'e, Ortadoğu’ya ve dünyaya örnek olması ve yayılmasıdır” dedi.

Ortak deklarasyon metni

Etkinlikte okunan ortak deklarasyon metni ise şu şekilde:

“Avrupa Birliği ile Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini savunmaya devam ediyoruz, iki ülke hükümetlerinin silahlanma harcamaları ‘yarışına’ katılmıyoruz ve Ege Denizi'nin halklar arasında bir Barış ve Dostluk denizi olduğunu kabul ediyoruz. Ege'de egemenlik ya da herhangi bir mülkiyet rejiminin yarıştırılması söylemini benimsemiyor ve kimden gelirse gelsin açık bir iletişim kanalının oluşturulmasına aktif olarak katkıda bulunacak her türlü çabayı memnuniyetle karşılıyoruz.

Yunanistan’dan Türkiye kıyılarıyla doğrudan feribot bağlantılarının ve ‘limanda hızlı vize’ uygulamasının sürdürülmesi konusu derneklerimizin ortak talepleri arasındadır. İki dernek, 24 yıldır Yunan ve Türk toplumları arasındaki bağların güçlendirilmesine, kültürel ve sanatsal işbirliklerine, ortak çevresel hedeflere ulaşılmasına, yerel yönetimler düzeyinde ortaklıklara, ticaret ve turizm ilişkilerinin geliştirilmesine yatırım yaparak işbirliği içinde ve her şekilde katkıda bulunmaktadır. Bugün tüm ortak yönlerimiz yanında farklılıklarımızın da kültürlerimizi zenginleştireceğine inanarak iki halkı daha da yakınlaştıracak ortak kültürel miras unsurlarını vurgulama ve öne çıkarma çabalarımızı sürdüreceğiz. Yunan adaları ile Türk kıyıları arasında, geçen yıl uygulanan ve Midilli ve İzmir seferleri örneğinde olduğu gibi, sefer noktalarının çoğalması ve güçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz, böylece günlük geziler gerçekleştirilebilir ve farklı sosyal ve ekonomik anlamda her iki ülke turizm ve ticareti güçlenecektir.

Anka Haber Ajansı